Hamilelikte sigara içmenin bebeğe en önemli 10 zararı
Erken doğum eylemine neden olur. Zamanında hamilelik haftası 38–40 hafta olarak kabul edilir. Sigara içmek, 38 haftadan çok daha önce doğumun gerçekleşmesine neden olur.
Doğum sırasında açılması gereken su kesesinin olması gereken zamandan çok önce açılması, bebeğin gelişimini tamamlamadan doğum yoluna girmesine neden olur.
Sigara bebeğe giden kandaki oksijen ve besin maddelerinde azalmaya neden olarak, anne karnında bebeğin gelişiminin geri kalmasına yol açar.
Bebeğin anne rahminde ani ölmesine sebep olabilir.
Preaklampsi rahatsızlığını ortaya çıkarabilir. Preaklampsi, tansiyon yükselmesi, idrarda protein çıkması, vücutta aşırı ödem, görme bulanıklığı ile giden gebelik zehirlenmesi tablosudur. Bu durumda, anne ve bebek hayatı için risk söz konusu.
Nikotinin damar büzücü, daraltıcı etkisi ile anne adayının tansiyonu yükselir. Bu durumsa bebeğin beslenmesi üzerine olumsuz etki yapar.
Plasentanın erken ayrılması söz konusu olabilir. Normal şartlarda doğum sırasında bebeğin doğumunu takiben plasenta ayrılır.
Doğum sonrası bebeğin solunum sıkıntısı olabilir. Prematüre dediğimiz erken doğan bebeklerde akciğerlerin gelişmemesi sonucu ölümcül olabilen solunum sıkıntısı sigara içilen hamileliklerde daha sık gözlenir.
Loğusalık döneminde emzirirken süt miktarının azalmasına neden olur.
Yine loğusalık döneminde sütün C vitamini seviyesinde ve besleyici etkisinin azalmasında rol oynar.
Kadıköy Şifa Sağlık Grubu
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Yasemin Yakut