Karadağ son zamanlarda Türk turistin en çok ilgisini çeken yerlerden biri… Peki, Karadağ’da nerede tatil yapılır? Budva tatil yapmak için uygun bir yer mi? Karadağ’da tatil kaça patlar? Aradığınız tüm soruların cevapları bu yazıda!
Karadağ son zamanlarda Türk turistin en çok ilgisini çeken yerlerden biri… Peki, Karadağ’da nerede tatil yapılır? Budva tatil yapmak için uygun bir yer mi? Karadağ’da tatil kaça patlar? Aradığınız tüm soruların cevapları bu yazıda!
Hikayemi anlatayım: Podgorica havalanına inip Booking.com’dan bir hafta önce ayırttığımız arabayı almak için Eurocar masasına gittik. 23.30 sıralarında çay bahçesinden hallice Podgorica havaalanında yardımcı olabilecek bir kişi dahi bulamadık. (Danışma masasındaki asık suratlı abla “defolun” der gibi baktıktan sonra büyük sıkıntıda olduğumuzu fark ettik.)
Telefonla Tivat’taki, Eurocar bürosuna ulaştıktan sonra bir görevli yanımıza geldi ve Booking’den kiraladığımız arabanın burada olmadığını söyledi. Daha sonra birkaç yeri arayarak bize taksi ayarlayabileceğini söyledi. Yüzündeki ifadeden ve bol boncuklu ter damlalarından, yalandan iyi niyetli abinin bizi dolandırma peşinde olduğunu anladım.
Podgorica – Budva arası için 60 Euro (indirimli fiyat) ödememiz gerektiğini söyledi. Basit bir mantıkla kilometre hesabı yapınca ve hikayenin çetrefilli olmasından bunun ayan beyan bir dolandırma tezgahı olduğunu kavrayınca en belirgin Türk genlerimi ortaya koydum. Taksiyi çağırmasını söyledim. Havaalanı dışına çıktık ve pazarcı gibi bağıran diğer taksicileri gördüm. Ufak bir pazarlık karşılığında daha az dolandırılma payıyla önce 45 sonra 50 Euro’ya Budva’ya gitmek için anlaştık. (45 Euro’dan 50’ye çıkmasının nedeni köprü geçmesiymiş)
Nihayetinde Eurocar aracılığıyla dolandırmak için bizi bekleyen taksiye nanik çekip bunun haklı gururunu yaşadım. Yani demem şu ki; havaalanına indiğiniz andan itibaren taksiciler tarafından dolandırılmaya hazır olun. Booking’ten yaptığınız araç kiralama işe yaramıyor ne yazık ki. Ve havaalanı personellerinin büyük kısmı İngilizce bilmiyor. Taksi tutmak ya da araç kiralamak yerine gideceğiniz otelden havaalanına transfer isteyin. Kendi otelimizin bu imkanı sağladığını dönerken öğrendik ve 40 Euro’ya çok rahat bir şekilde havaalanına döndük.
Budva’ya nasıl gidilir? Ne yapılır?
Budva’ya ulaşmanız için tabiri caizse dağlar bayırlar aşmanız gerekiyor. Budva’ya gittiğinizde yapmanız gereken en önemli şey motor kiralamanız. Kesinlikle araba değil. Çünkü Budva minimal ölçekli bir şehir. Yani düşünün ki Bodrum, Çeşme, Didim… Neredeyse günün her saati şehir merkezinde trafik oluyor. Budva’yı ziyaret eden turistler ise Sırbistan, Rusya, Karadağ, Ukrayna, Bosna gibi çoğunlukla Balkan ülkelerinden geliyorlar. İtalyan turistlerin haricinde nadir olarak Avrupa plakalı araç görüyorsunuz. Yani tam olarak bir Balkan Bodrum’u… Kalabalık mı derseniz buyrun şöyle anlatayım;
Budva’da gidebileceğiniz birçok plaj var ve fakat gitmemeniz gereken de birçok plaj var. Eğer kalabalık plajlardan hoşlanıyorsanız Budva, Jaz Plajı ve Mogren’den çok hoşlanabilirsiniz. Şahsen sakin tatilleri seviyorum. Daha sakin, daha az insanlı yerleri tercih ediyorum bu nedenle kalabalık plajlar benim için kabus demek. Gittiğiniz plajlara giriş parası vermiyorsunuz fakat 15 ila 20 Euro arasında değişen şezlong ve şemsiye parası ödüyorsunuz. Örneğin Mogren’de şezlog kiralamak istiyorsanız sabahın erken saatlerinde orada olmalısınız. Çünkü çok hızlı kalabalıklaşan bir plaj…
Gidilmesi gereken plajlardan biri olarak bahsedilen Jaz için söyleyebileceğim tek şey: kötü müzik, sıcak ve pis bir deniz, bol insan, bol ses… Adriyatiğin soğuk olmasını beklerken ılık ve bol tuzlu bir denizle karşılacaksınız. Ve kalabalıktan ötürü güneş yağıyla tabakalaşmış deniz suyunu aşmanız gerekecek.
Ayrıca Budva’daki hemen her plajın taşlı olduğunu belirtmeliyim. Deniz de çakıl taşı, sahil de! Çok acılar çektim bilemezsiniz… Bu iki popüler plajı bir daha dönmemek üzere terk ettikten sonra Kamenovo plajına gittik. Diğer plajlara göre çok daha güzel olduğunu ve daha sakin olduğunu söyleyebilirim. Deniz ise yine aynı. Çakıllı, sıcak ve bol tuzlu. Fakat kesinlikle daha temiz.
Budva’da sizi neler bekliyor?
Budva’da sizi arılar bekliyor. Bol bol arı. Çok çok arı. Arı arı arı. İçeceğinizi açtığınız anda çıkan gazı duyup, ordu halinde üzerinize çullanıyorlar. Dağlık bir bölge olduğundan arı istilasına uğramış plajlar göreceksiniz. Bir anda 8 tane arıyı etrafımda görünce kendi ölümümü düşündüm. Arıları öldürmeyelim. Evet. Arı sokmasına karşı alerjiniz varsa Karadağ’dan ışık hızıyla uzaklaşmanızı tavsiye ederim.
Budva’ya gitmeden önce beklentilerinizin ne olduğunu anlamalısınız. Sakin bir tatil istiyorsanız Budva kesinlikle size göre bir yer değil. Sıcak deniz seviyorsanız Budva tam olarak aradığınız yer. Kalabalık mı, bakın o da hemen şurada. Güzel Sırp kızlar mı? Her yerdeler ve rekabet anlayışları dillere destan Sırp sevgilileri de orada belirteyim. Öğlen yemeklerinde çiğ çiğ insan yediklerini düşünüyorum. Yani öyle ben hallederimcilik yapmayın, gerek yok…
Doğa ve Budva
Tüm bunların yanı sıra Budva tam bir doğa harikası. Montenegro yani Karadağ, gerçek bir dağ. Denize bakan bir dağda olduğunuzu anladığınız anda tüm keyif kaçıran unsurlar siliniyor. Harika doğasını keşfetmek için bol kavisli yolları motorla tırmanmanızı tavsiye ediyorum. Kotor’a uzanan minik tünellerden geçerken muhteşem bir yerde olduğunuzu anlayacaksınız. Ve eğer şanslıysanız yağmura yakalanırsınız… Adriyatik Denizi’ni geçerken dağ havasıyla karışan müthiş bir yağmur hayal edin. Deniz suyundan daha temiz ve serin bir yağmur. Gün batımlarını nasıl tasvir etmeli inanın ben de bilmiyorum. Turuncu bir gökyüzü ve yeşil dağlar. Bir yanda Adriyatiğin sonsuz suları… Sırf bu manzara için bile Budva’ya gidebilirsiniz.
Budva’da ne yemeli?
Kesinlikle balığın her türü ve şarap. Şehir merkezindeki Old Town’da bulunan irili ufaklı birçok restoran balık menüsüne sahip. Benim önerim Mozart Restoran’da narlı tuna yemeniz. Ve Karadağ’ın yerel şarap markası olan Monde‘yi mutlaka tatmalısınız. Eğer tatlı şarap seviyorsanız bu şarap favoriniz olabilir.
İtalyan mutfağının esintilerini sıkça görebileceğiniz Budva’da pizza yemeden dönmek büyük bir kayıp olur. İtalyan turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Old Town’da mutlaka pizza yiyin. Yerel böreklerinden deneyin. Mutlaka ama mutlaka kuru et yiyin… Şehir merkezinde bulunan Franka‘dan 1.50 ila 3 Euro arasında değişen fiyatlarla yerel kuru etlerden de alabilirsiniz.
Budva’da ne kadar harcarım?
450 Euro’ya mutfaklı, banyolu, balkonlu bir apartta 7 gece konaklayabilirsiniz. Plaj kenarlarındaki restoranlarda bulunduğunuz yere göre değişen bir fiyat aralığı var. Örneğin; Rus plajı denilen bölgede plaj girişi 100 Euro olabiliyorken Jaz, Mogren, Kamenovo gibi plajlarlarda sadece şezlong parası olarak 15-20 Euro ödüyorsunuz.
Budva genelinde biranın sudan ucuz olduğunu söylersem abartmış olmam. Çünkü gerçekten öyle. Yerel biraları olan Niksicko 1.60 – 2.60 Euro iken suyun fiyatı 3.20?! Yani su yoksa bira için.
İki kişilik akşam yemeğinde balık, yerel rakıları (ki çok sert) salata 45- 50 Euro’ya mal oluyor. Old Town’daki hemen hemen bütün restoranlarda yiyeceğiniz yemeklerin fiyatları bu civarlarda değişiyor. Et ve balık yemekleri 15 ila 60 euro arasında.
Lafı gelmişken hemen söylemeliyim, yanınızda götürebiliyorsanız su götürün. Ph derecesi yazmayan, tadı musluk suyuna benzeyen sularla karşılaşacaksınız. İçme suları gerçekten çok çok kötü.
Budva’da Gece Hayatı
Budva’ya gittiğinizde herkes size Old Town’dan bahsedecek. Kalenin içine yerleşmiş restoranlar, barlar, takıcılar ve hediyelik eşya dükkanlarıyla dolu kale içini mutlaka ziyaret edin. Budva Etnografya müzesini dolaşın.
Yine Old Town’da bulunan Caspar Bar akşam durakları için iyi bir mekan. İyi house dj’lerinin sahne aldığı mekan küçük ve fakat ferah…
Yine Old Town içinde bulunan irili ufaklı barlarla karşılaşacaksınız. Fakat kimsenin dans etmediğini de göreceksiniz. Dünya güzeli kadınların asık suratları, bol parfüm kokusu ve labut gibi ayakta durup içki içen insan sürüsü görünce şaşırmayın. Budva’da kimse dans etmiyor. İlginçti. Tuhaftı. Demek ki öyleymiş. Kabul etmek lazım gibi şeyler diyip şarap için en iyisi…
Budva’ya özgü etkinlikler
Budva’nın girişinde bulunan Bungee Jumping kulesinden atlamak isterseniz öğlen saatlerini tercih etmenizde fayda var. 50 Euro karşılığında Bungee atlayışı yapabilirsiniz.
Budva’ya 5 kilometre uzaklıktaki 15. yüzyıldan kalma Sveti Stefan Adası‘nı mutlaka görün. Sedir, çam ve zeytin ağaçlarıyla kaplı adanın içinde 100 ev bulunuyor. 60-80’li yıllar arasında Sofia Loren, Marliyn Monroe, Orson Welles, Kirk Douglas ve Liz Taylor gibi ünlülerin sıkça ziyaret ettiği yerlerden birisi olan ada Karadağ’ın gözdelerinden.
Notlar
Trafikten kaçayım diyorsanız Budva iyi bir seçenek değil. Çok trafik, çok turist, kötü müzik bir arada.
Doğayla başbaşa kalmak için Budva etrafındaki kasabalara gitmeniz gerekiyor. Prezno bunun için iyi bir seçenek.
Genel bir değerlendirme yapınca tatilin her türlüsü güzeldir diyorum. Müthiş manzaralar, görmek istiyorsanız Karadağ kesinlikle bu açıdan harika bir yer. Sıcak denizi, kalabalık plajları, 2000’lerden kalma eğlence anlayışıyla müthiş bir tatil vaad etmiyor. Bölge halkının yabancı turiste yaklaşmı ise sevecen ve misafirperver.
*Bu yazı 2016’da yazılmıştır. Fiyatlar farklılık gösterebilir.
Yazı: Pınar Aksu