Gece hayatı yazın gelmesiyle iyice hareketlenirken, en çok dinlenen parçalar da eğlenceye yön veriyor.
İstanbul’un eğlence anlayışını, bu yazın yerli – yabancı hit parçalarını ve daha fazlasını Reina’nın eski DJ’lerinden Yossi Üzyaprak ile konuştuk…
DJ’liğin (disk jockey) meslek olarak kısaca tanımını yapar mısınız?
DJ’lik (Disk Jockey) önceden kaydedilmiş materyalleri belirli teknik ekipmanlar yardımı ile müzik akışını kontrol edip, estetiğe önem vererek şarkı seçip ve şarkılar arası geçişlerde uyum sağlayıp kitleleri eğlendirme sanatıdır.
Son yıllarda popüler çalışma kültürünün en gözde mesleklerinden birisi. Bu mesleği edinmek isteyen nereden başlamalı? Herhangi bir eğitim, kurs, sertifika gerektiriyor mu?
Bu işi profesyonel olarak yapmak isteyenler önce bir DJ’lik kursuna gidip eğitimini almalı ve kendilerine bir tarz seçmeliler ve bu tarz üzerinde yoğunlaşarak arşivlerini yapmalı ve sürekli müzik dinlemeliler, dinlemek bu işin yarısı…
Bu mesleğin sosyal hakları, bir meslek odası var mı?
DJ’liğin tek sosyal hakkı çalıştığımız mekanın bizi sigorta yapmasıdır. Bunun dışında hiçbir sosyal hakkımız yok maalesef…
Sizin DJ’lik kariyeriniz ne zaman başladı?
Henüz DJ’liğe başlamamıştım, sürekli gittiğimiz bir kulübün DJ‘i ile arkadaş olduk ve sürekli onu izledim. Yetmedi kullanılan cihazları iyice öğrenmek için kursa gittim. Önceleri DJ’liği çok basit sanmıştım, hatta (DJ ne yapıyor ki koyuyor cdyi basıyor düğmeye) diye düşünmüştüm. Tabii ki işin içine girip, ilk kez setin başına geçtiğimde yaşadığım heyecan ve “ben şimdi hangi şarkıyı çalacağım” telaşı öyle olmadığını anlamama yardımcı oldu ve DJ’lik kariyerim başlamış oldu…
İyi bir DJ’in sahip olması gereken özellikler nelerdir?
Öncelikle çok iyi bir müzik kulağı şart. Bunun yanında şarkıları birbirine yakıştırma zevki de çok önemli. Bunların yanında sürekli müzik dinleyerek güncel kalmak, işinizi severek yapmak ve tabii ki disiplinli bir çalışma.
Kaliteli ekipman iyi bir DJ’in olmazsa olmazları arasında mıdır?
Ekipmanların kaliteli olması ve belirli periyotlar da bakımlarının yapılıyor olmasının yanında müzik zevki de önemli fakat en önemlisi seçtiğiniz tarza uygun çok iyi bir müzik arşivinizin olması, bilgi ve deneyiminizi içinizdeki müzik ruhunuzu çalarken o arşive yansıtabilmeniz.
Sizin setlerinizde ağırlıklı olarak hangi tarz parçalar yer alıyor?
Kulüplerde çalarken genelde yabancı şarkılara ağırlık veriyorum. Türkçe şarkılara daha az yer veriyorum, fakat düğünlerde ya da özel davetlerde istenilen tarzı çalmak zorundasınız “yöresel istekler” gibi. Ama genelde ağırlık Türkçe pop müzikte oluyor.
Mesleğiniz olduğu için birçok müzik türüne, yeni çıkan ve popüler olan parçalara hakim olmanız gerekiyordur. Peki, sizin kişisel müzik zevkiniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Evet yeni çıkan şarkıları sürekli takip edip günümüz popüler şarkılarını çalıyorum çünkü insanları daha çok eğlendiriyor, fakat kişisel müzik zevkim Soulful House…
Her sezon dönemin en popüler parçaları seçiliyor. Bunlar hangi kriterlere göre belirleniyor? Halkın beğenisi yeterli bir ölçüt mü?
Yeni çıkan şarkıları sürekli takip edip kendi tarzımıza uygun olanları arşivimize katıyoruz ve çaldığımız setleri güncelliyoruz. Özelliklede şarkıları seçerken insanları coşturucu dans ettirici olmasına dikkat ediyoruz…
Sizin için bu yaz sezonunun yerli ve yabancı hit parçaları hangileri?
Yerli hit şarkılar:
Gülşen – Yatcaz Kalkcaz
Bengü – Yaralı (Remix)
Hande Yener – Ya Ya Ya
Ozan Çolakoğlu Feat. Ajda Pekkan – Ara Sıcak
Demet Akalın – Türkan
Yabancı hit şarkılar:
ItaloBrothers – This Is Nightlife
Will.I.Am , Britney Spears – Scream , Shout
Nelly Furtado – Waiting For The Nigh
Pitbull , Christina Aguilera – Feel This Moment
Inna , Play , Win – INNdiA
Ünlülerin Dj’lik yapmasına nasıl bakıyorsunuz?
Ünlüler tabi ki DJ’lik yapabilir ama hobi olarak yapmaları tercihimdir. Sonuçta herkes kendi işini profesyonelce yapmalı.
Takip ettiğiniz ve beğendiğiniz DJ’ler kimler?
Pitbull, David Vendetta, Swedish House Mafia, Moto Blanco, David Guetta…
Bir dönem İstanbul’un en iyi mekanları arasında yer alan Reina’da DJ’lik yaptınız. Sizin favori mekanınız hangisi?
Ambiyans olarak her zaman favori mekanım Reinadır…
Gece çalışmanın avantajları ve dezavantajları neler?
Gece çalışmanın avantajı DJ kabininde çaldığınız şarkılarla eğlenirken, kitleleri dans ettirip eğlendirmek… Dezavantajı güneşi daha az görmeniz…
Son dönemde sizce İstanbulluların eğlence anlayışı nasıl? Başka bir deyişle, İstanbul eğlenmeyi biliyor mu?
Eğlence anlayışı bence biraz ilginç insanlar sabah işe giderken iş yerinde işinden eve dönerken sürekli dinledikleri şarkıları kulüplerde de dinlemek istiyorlar, yeni bir şarkı çaldığım zaman pek tepki alamıyorum fakat şarkıyı radyolarda bir iki kez dinledikten sonra benimsiyorlar. İstanbullular özellikle sevdikleri şarkı çaldığı zaman çok eğleniyor, tabii ki şarkı Türkçe ise daha çok eğleniyorlar…
Gece hayatında tuhaf olaylara sıkça rastlanır. Sonuçta çok çeşitli insan topluluklarının olduğu ve alkol alınan ortamlar. Sizin başınıza gelen ilginç veya tatsız bir durum oldu mu hiç?
Bir düğün öncesi gelin ve damatla yaptığımız müzik seçiminde gelin asla yöresel şarkılar istememesine rağmen gecenin sonunda sanırım biraz da alkolün etkisiyle kolbastı oynayıp halay çekmesi ilginç anılarımdan biridir…
Temposu yüksek bir işiniz var. Yurtiçinde ve yurtdışında gece kulüpleri, beachler, düğünler ve etkinlikler derken sürekli seyahat halinde olmalısınız. Özel yaşamınız ve işiniz arasındaki dengesini nasıl kuruyorsunuz?
Evet işim hareketli ve çalışma saatleri gece olduğundan denge kurması zor, fakat iki tarafta karşılıklı mesleklerine saygı duyduğu sürece pek bir sorun yok…
Röportaj: İmge Balık