Obezite Doktoru Dr.Fevzi Özgönül, “Hamilelikte diyet yapmak veya az yiyerek kilonuzu korumak sizinle aynı bedeni paylaşan bebeğinize zarar verecektir” dedi.
Hamilelik süresince ortalama 10-17 kilo almak normal kabul ediliyor. Ancak bu ortalamadan daha az kilo alan kadınlar olduğu gibi bazıları ortalamanın üzerinde de kilo artışı gösterebiliyor.
Obezite doktoru Dr. Fevzi Özgönül, hamilelikte alınan kilolarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Bebeğin gelişimi iyi olduğu sürece, annede de tansiyon yükselmesi, kan şekeri yüksekliği, idrardan albümin atılımı olmuyorsa kilo artışının biraz fazla veya biraz az olması da çok önemli değildir. Fakat hamilelik boyunca kilo alımını etkileyen en önemli faktör annenin beslenmesi değil annenin hamilelik öncesi durumudur.”
“Gebelik öncesi eğer normal kilonuzun üzerinde bir kiloya sahipseniz hamilelik boyunca aldığınız kilo +10 kilo olarak artabilir. Vücut rutin hayatını değiştiren koşullar ile karşılaştığında eğer sağlıklı bir beden yapısına sahip değilse ağırlığını yaklaşık 10 kilo arttırabilir. Bu durumu, iş değiştiren, evlenen, aniden yaptığı spor aktivitesini değiştiren, aktif bir yaşamdan daha sakin bir yaşama geçen, menapoz başlangıcındaki birçok kadın zaten yaşıyor.”
Hamilelikte fazla kilo almamak için nelere dikkat edilmeli?
Dr. Özgönül, hamilelikte diyet yapmanın ya da çok az yemek yemenin bebeğe zarar verebileceği konusunda uyararak aşırı kilo almak istemeyen anne adaylarının şunlara dikkat etmesini öneriyor:
Kesinlikle tatlı ve hamur işi gıdalardan uzak durmalısınız.
Ekmeği sadece öğünlerde ve az olarak tüketmelisiniz. Ekmeği seçerken beyaz ekmek ve kepekli ekmekten kaçınmalısınız.
Meyveyi sabah veya öğlen öğünlerinde tüketmelisiniz.
Ara öğünler yerine ana öğünlerde tam doymaya gayret etmelisiniz.
Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durmalısınız ve su içmeye özen göstermelisiniz
Bebeğiniz çabuk gelişsin diye iki kişilik yememelisiniz.
Yemek miktarını iştahınıza göre ayarlamalısınız
Yemek seçerken hem et hem sebze tüketmeye özen göstermelisiniz.
Hareketinizi arttırmayı ve yürüyüş yapmayı ihmal etmemelisiniz.
Düzenli bir uyku saatiniz olmalı. Böylece biyolojik ritminiz normale döner. Siz de aşırı kilo almaktan kurtulursunuz.
Doğum kiloları hakkında bilmeniz gerekenler
Doğru şeyleri yaptığınız halde (düzenli egzersiz, doğru beslenme ve yeterli uyku) hâlâ elbiselerinizin içine giremiyorsanız, kilo vermenizi engelleyen bir sağlık sorununuz olmadığından emin olmak için doktorunuzdan randevu alın. Sizler için en sık rastlanan sağlık sorunlarını listeledik:
1- PCOS Polikistik over sendromu (PCOS) kilo alımına neden olabilen bir hormonal dengesizliktir. Aynı zamanda yumurtalık kistlerine, aşırı kıllanmaya, akneye ve aybaşı düzensizliklerine de neden olabilir.
Tedavi: PCOS tedavi edilebilir, ancak semptomların tedavisi için farklı yöntemler vardır. Tedavi dahilinde genellikle yumurtalık kistlerinin küçültülmesi ve ovülasyonun düzene girmesi için verilen doğum kontrol haplarının yanı sıra, bir diyet uygulaması ve kilo kaybını destekleyen egzersizler yer alır.
2- Depresyon
Üzüntü, yorgunluk ya da uyku değişiklikleri depresyonun işaretleri olabilir. Kilo alımı da öyle. Depresyon sizi yavaşlatır. Çok fazla uyuyup, spor salonuna gidemeyecek kadar yorgun olabilirsiniz. Depresyondaki insanlarda dopamin ve serotonin seviyesi azalır; bu nedenle destek almak için yemek yemeye başvurulması normaldir.
Tedavi: Doktorunuzla olası terapi, antidepresan, fiziksel aktivite, uygun beslenme ve destek sisteminizin güçlendirilmesini içeren olası bir kombinasyon hakkında konuşun. Uzman biriyle konuşmak sorunlarınızın kaynağını fark etmenizi kolaylaştırabilir.
3- Yumurtalık kistleri
Eğer kilo alıyorsanız ya da pantolon düğmelerinizi iliklemekte zorlanıyorsanız ve yumurtlama döneminde ya da cinsel ilişki esnasında ağrınız oluyorsa, doktorunuzdan randevu alın. Doktorlar yumurtalık kistini genellikle pelvik muayene ile teşhis eder, ancak kistin türünün belirlenmesi için bazı diğer testlere de gerek duyulabilirler (ultrason, hamilelik testi, tomografi, gibi). 40 yaşın altındaki kadınların yumurtalık kanserine yakalanma riski düşüktür, ancak şüpheli bir kütle biyopsi ya da kan testi ile incelenebilir.
Tedavi: Kistler kendiliğinden kaybolabileceği gibi, doktorunuz küçülmesine yardımcı olmak için doğum kontrol hapı verebilir. Daha büyük ya da kötü huylu kistlerin ameliyatla alınması gerekebilir. Ameliyat yumurtalığın alınmasını, hatta histerektomi gerektirebilir.
4- Miyom
Fibroidler, rahim duvarındaki kas ve fibröz dokulardan oluşan lastiksi, kanserli olmayan nodüllerdir. Miyomların neden oluştuğuna dair kesin bir bilgi yoktur. Bazen herhangi bir semptoma rastlanmazken, bazı durumlarda kanamaya, pelvik ağrıya ya da aybaşı düzensizliğine rastlanır. Bazı miyomlar bir kadının hamile gibi görünmesine yol açacak kadar büyüyebilir. Doktorunuz miyomu pelvik muayene ile teşhis edebilir ve ultrasonla bu teşhisi doğrulayabilir.
Tedavi: Birçok miyom reçetesiz ağrı kesiciler ya da yoğun kanamayı önleyecek hormon desteği haricinde tedavi gerektirmez. Daha büyük miyomlar ameliyat gerektirir.
5- Gıda hassasiyeti
Laktoz ya da glüten gibi belirli gıdaları sindirmekte sorununuz varsa, bunların tüketimi önemli rahatsızlıklara neden olabilir. Örneğin, glüten hassasiyetiniz varsa, bir dilim ekmek yemeniz ağrı, gaz, kusma ve ishal reaksiyonuna neden olabilir.
Tedavi: Şüphelerinizi doktorunuzla tartışmanız önemlidir. Doktorunuz kan testleriyle kesin bir teşhis koyabilir ve size uygun bir diyet belirleyebilir.