Kalıcı hasar bırakma riski bulunan orta kulak enfeksiyonları en çok çocuklarda görülüyor.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özkırış, orta kulak enfeksiyonunun en çok çocuklarda görüldüğüne dikkat çekerek hastalık ile ilgili bilgiler verdi.
Orta kulak enfeksiyonu genellikle kulaklarda ağrı, tıkanıklık ve işitmede zayıflama gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkıyor. Her yaş grubunda görülebilse de en çok çocuklarda, özellike 3 yaşa kadar olan çocukların %80’inde görüldüğü açıklanan orta kulak enfeksiyonu, iştahsızlık, uykusuzluk gibi sonuçlara da neden olabiliyor.
Çocukların ve özellikle de yenidoğanların bağışıklık sistemlerinin tam olarak gelişmediğinin altını çizen Doç. Dr. Mahmut Özkırış, “Anatomik ve fizyolojik gelişimin tam olgunlaşmaması, çevresel yaşam koşulları gibi faktörler de enfeksiyon oluşmasında etkili. Orta kulak östaki borusu ile genize açılıyor. Bu yapının görevi orta kulağın havalanmasını ve sıvıların boşaltılmasını sağlamak. Östaki borusunun erişkinlere göre daha yatay bir seyir izlediği çocuklarda, geniz eti sorunlarına da sık rastlanıyor. Geniz eti hem östaki borusunun ağzında tıkanmaya yol açabiliyor, hem de orta kulak iltihaplarında rol oynayan bazı mikroplar için bir kaynak görevi görebiliyor. Çocuğun bu mikroplarla savaşmak için bağışıklığının olgunlaşma aşamasında olması, bazı olgularda alerjik nezle orta kulak iltihaplarına yatkınlık yaratabiliyor. Hastalık sırasında çocukta kulak arkasındaki sıvı yüzde 50 olasılıkla 1 ay, yüzde 20 olasılıkla daha uzun süre kalıyor” dedi.
Orta kulak enfeksiyonu kalıcı hasar bırakabilir
Orta kulak enfeksiyonunun teşhisi için ayrıntılı kulak-burun-boğaz muayenesi gerektiğini ifade eden Dr. Özkırış, muayene sırasında kulak zarının ve zar arkasındaki sıvının detaylı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi ve yapılan detaylı taramalar sonucunda hastalığın boyutuna göre uygun tedavi belirlenmesinin öneminin altını çizdi ve ekledi: “Duruma göre yaklaşık 2 haftalık bir antibiyotik tedavisi ve sıvının emilmesine yardımcı olacak ilaçlar ve spreyler kullanılması gerekebiliyor. İlaç tedavisi sonrasında istenen sonuç alınamadığı takdirde cerrahi tedavi uygulanabiliyor. Zamanında tedavi edilmeyen orta kulak iltihabı zarda ve kemikçiklerde kalıcı hasara neden olarak işitme kaybı gibi sonuçlara yol açabiliyor.”