41 yıl önce verilmeye başlanan ve bir dönem sayıları 140’ı geçen Devlet Sanatçıları’nın sayısı hayatını kaybedenler ve unvanı reddedenlerle 24’e düştü.
Sanata olan katkıları ve yaptıkları hizmetler sonucunda; Kültür Bakanı’nın teklifi ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile 41 yıl önce verilmeye başlanan devlet sanatçısı unvanına sahip artık sadece 24 kişi kaldı. 1971-1998 yılları arasında Zeki Müren, Barış Manço’nun da aralarında olduğu 140’tan fazla kişiye bu unvan verildi.
Kamuoyunda tartışma konusu olan unvanı bazı sanatçılar reddetti. 1998’de tanımı genişletilerek 89 kişiye Devlet Sanatçısı unvanı verilince ressam Mehmet Güleryüz 18 Şubat 2000 yılında ‘‘Devlet Sanatçısı Olacak ve Bu Haktan Yararlanacaklar ile Bunların Nitelikleri ve Seçilmeleri Hakkında Yönetmelik’’ ve bu yönetmeliğe dayanılarak 89 kişiye ‘‘Devlet Sanatçısı’’ unvanı verilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle Danıştay 10. Dairesi’nde dava açtı. 89 kişi arasında 9 kişi bu unvanı reddederken, açılan dava sonucu Danıştay, 18 Ocak 2002 tarihinde, 89 kişinin unvanını iptal etti. Yönetmeliğin iptalinden sonra bir daha hiçbir sanatçıya unvan verilmedi. 1998’den önce unvanı alanlar iptalden etkilenmedi.
Hayatta olan devlet sanatçıları
Sinema: Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray
Tiyatro: Yıldız Kenter, Ayten Gökçer, Bozkurt Kuruç
Klasik Türk müziği: Alaeddin Yavaşça, Teoman Önaldı
Piyano: İdil Biret, Hüseyin Sermet, Güher Pekinel, Süher Pekinel, Ayşegül Sarıca, Gülsin Onay
Keman: Ayla Erduran, Suna Kan, Tunç Ünver, İsmail Aşan
Resim: Turan Erol, Devrim Erbil
Kompozitör: İlhan Usmanbaş
Bale: Meriç Sümen
Orkestra şefi: Gürer Aykal
Halk danstarı: Mustafa Turan
Koro şefi: Nevzat Atlığ
Yaşamını yitiren devlet sanatçıları
Tiyatro: Macide Tanır
Klasik Türk Müziği: Necdet Yaşar
Piyano: Verda Erman
Seramik: Sadi Diren
Opera: Mete Uğur, Ayhan Baran