Zararsız zannettiğiniz şakalar veya üzerinde hiç düşünmediğiniz bazı hareketler karşınızdakinin psikolojik durumunu kökünden sarsıyor olabilir.
Anksiyete (kaygı bozukluğu) hastalığı, son yıllarda üzerinde en çok konuşulan psikolojik rahatsızlıklardan biri. Uzmanlar anksiyeteyi tanımladıkça ve duyurdukça, üzerinde konuşuldukça aslında ne kadar çok insanın kaygı bozukluğundan muzdarip olduğu ortaya çıkıyor.
Uzun süreler boyunca şiddete maruz kalan kişilerde kaygı bozukluğu görülmesi oldukça normal ve yaygın. Şiddet elbette her zaman fiziksel şiddet şeklinde ortaya çıkmıyor, psikolojik şiddet de en az fiziksel şiddet kadar mağdurlarının hayatını zehir edebiliyor.
Psikolojik şiddetin neden olduğu kronik stres ve travma da uzun vadede kaygı bozukluğu da dahil olmak üzere birçok psikolojik rahatsızlığa neden olabiliyor.
Siber zorbalık ve gerçek hayattaki sözlü şiddet, hem sağ hem de sol beyni etkileyerek insan sağlığına ciddi biçimde zarar veriyor.
Zorbalıkla ilgili yaptığı araştırmalar ve yazdığı kitaplar ile tanınan Sherri Gordon, sözlü şiddetin fiziksel şiddet kadar görünür olmadığının altını çiziyor: “Ama bu yine de sözlü şiddeti daha az gerçek yapmıyor. Sözlü taciz de cinsel taciz ve fiziksel şiddet kadar önemli ve zarar veren bir hareket. Sözlü şiddet, sadece konuşmayla karşısındakine duygusal zarar verir. Bir insanın bir başkasını düşüncesizce eleştirmesi, ona öfkeyle bağırması ve karşısındakini kontrol altına alacak şekilde konuşması sözlü tacizdir.”
Gordon, sözlü tacizin özellikle aşk ilişkilerinde daha da karmaşıklaştığını ifade ediyor. Kişi herhangi bir şekilde fiziksel şiddete meyilli değil gibi görünebilir, gayet sevgi dolu bir eş gibi davranıyor da olabilir ancak arada sırada bile partnerine kendini değersiz hissettirecek şeyler söylüyorsa, bu sözlü şiddettir.
Uzmanlar sözlü şiddete maruz kalan kişilerde uzun vadede;
Anksiyete
Depresyon
Travma sonrası stres bozukluğu
Kronik ağrılar
Migren
Yeme bozuklukları
Sindirim sorunları gibi durumların ortaya çıkabileceği konusunda uyarıyor.
Kısa vadede ise aşırı düşünme, kararsızlık ve özgüven kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor.
Özellikle küçük çocuklar sözlü şiddete maruz kaldığında, uzun vadeli psikolojik rahatsızlıklar kök salabiliyor ve etkilerinden kurtulup sağlıklı bir karakter inşa etmek gün geçtikçe zorlaşabiliyor.
Siz de farkında olmadan ilişkide olduğunuz insanlara sözlü şiddet uyguluyor olabilirsiniz. Önyargılı olmayın ve kendinizi yeniden gözden geçirin. Belki de işaretlere dikkat edince size sürekli sözlü şiddet uygulayan birilerinin varlığını fark edeceksiniz!
Sözlü şiddetin en bariz işaretleri:
Enerji vampiri: Karşısındakini mutlu ve keyifli gördüğünde, şaka yollu bile olsa hemen onu üzecek ya da keyfini kaçıracak bir şeyler söyler.
Lakap takma: Birini ismiyle değil de lakabıyla çağırmak elbette ki her zaman eğlenceli bir şey değildir. Özellikle kişi bu lakaptan memnun olmuyorsa! Uydurulan lakapların da sözlü şiddet olabileceğini unutmayın.
“Ben her zaman haklıyım”: Karşısındakinin haklı olup olmadığını düşünmeden daima kendi haklılığını savunan birisi, sözlü şiddet uyguluyordur. Özellikle çocuklar bu düşüncesizlikten çok çekiyorlar. “Ben büyüğüm ve haklıyım, sen çocuksun ve haklı olamazsın” diyen yetişkinler yüzünden özgüvenleri yerle bir oluyor.
Suçlamak: Asla yeterli değilsin, bütün bunlar senin yüzünden, şöyle yapsaydın böyle olmazdı… Çoğu zaman başkasını suçlamak en kısa yol gibi gözükür, belki de öyledir ama bu aynı zamanda sözlü şiddettir de.
Şakalar: Sizin komik bulduğunuz her şey bir şaka değildir. Sonunda birilerinin gülüyor olması, şakaların masum olduğunu göstermez. Özellikle şaka yaparken sözlü şiddet sınırını aşmadığımızdan emin olmamız gerekiyor.
Aşağılamak: Karşısındakinin ilgi alanlarını, tercihlerini, yaşam biçimini, işini ya da herhangi bir özelliğini aşağılayan kişi de şiddet uyguluyordur.
Referanslar:
[1] “The Connection Between Verbal Abuse and Anxiety Everyone Ignores”. URL: https://www.healthyfoodhouse.com/the-connection-between-verbal-abuse-and-anxiety-everyone-ignores/?fbclid=IwAR2lGkmdR3qvTtVtB-WYjvnJrJHywor_GjUI2iwcGVdQapI6xdSEQh5aWls, Erişim Tarihi: 20.03.2019.