Bamya sevenler ve bamya yemeği yapanlar bamya ayıklamanın nasıl bir incelik gerektirdiğini bilirler. Bamya düzgün bir şekilde ayıklanmadığında, yemeği salyalaşabilir ve yediğiniz bamya yemeği kabus haline gelebilir. Bamya nasıl temizlenir sorusunu hala kendinize soruyorsanız tam olarak doğru yerdesiniz. İşte bamya nasıl temizlenir, bamya temizlemenin püf noktaları nelerdir sorularının cevapları…
Bamya temizlemek oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Dikkat edilmediği taktirde bamya yemeği salyaşır ve lezzetsiz olur. Bu nedenle özellikle bamya ayıklarken dikkat edilmesi gerekir. Bamya nasıl temizlenir sorusunu sizler için cevaplayacağız.
İşte bamya nasıl temizlenir sorusunun cevabı…
Bamyayı yıkayın
İlk olarak bamyanızı yıkayın ve süzgeçten geçirin.
Kesme işlemi
Daha sonra süzmüş olduğunuz bamyalarınızı küçük bir bıçak ile koni şeklinde kesin. Kestikten sonra bamyanın sap kısmının koni şeklinde olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Dikkat edilmesi gereken nokta:
Eğer bamyanın sert kısmını tamamen kesip atarsak bamya pişme esnasında salya bırakır. Bu da yemeğin görüntüsünü bozar.
Bamyanın üzerinde yer alan sert kısım kesilmediği taktirde bamya, salyasını bırakmayacaktır ve yemeğin salyalaşmasına neden olmayacaktır.
Bamya temizlemek için ikinci yöntem:
Temizlenmiş ve yıkanmış olan bamyalar tek tek ele alınır. Gövde kısmı sol el yardımıyla tutulur. Sağ el ile tutulan keskin bir bıçak yardımı ile sola doğru kesilir. Yani bu kesme işlemini saatin akrep ve yelkovanın dönüş istikametinin ters yönüne koni şeklinde kesilir. Bu şekilde temizlenmiş bamyalar bir güzel yıkanıp süzüldükten sonra pişirilmeye hazırdır. Sonrası malum.
Bamya aynı zamanda lif açısından oldukça zengindir. Bamya temizlerken ve bamyayı pişirirken dikkat etmek gerekir. Bamya temizlerken dikkat edilemezse, bamya yemeği salyalaşabilir. Bu nedenle bamya temizlemesini yaparken oldukça dikkatli davranmak gerekir.
Bamya nasıl ayıklanır sorusunun cevabını verdiğimize göre, bamyanın faydalarından da kısaca bahsedebiliriz.
Bamyanın faydaları…
Kilo vermeye yardımcı olur
Bamya lif açısından zengin olduğu için kilo vermeye ve sindirimi düzenlemeye yardımcı olur.
Akciğer iltihaplanmasına iyi gelir
En iyi antioksidan özelliğine sahip olan bamya kemiklerin güçlenmesine yardımcı olurken, aynı zamanda boğaz ve akciğer iltihaplanmasına iyi gelmektedir.
Mide ülserine iyi gelir
Bamya lif açısından en zengin olan sebzelerden birisidir. Özellikle mide ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan bamya mide ülseri hastalığına da oldukça iyi gelmektedir.
Vitamin deposudur
Bamya yüksek miktarda K vitamini içermektedir, bunun yanında C,A ve E vitaminleri açısından da zengin bir besin kaynağıdır.
Astıma iyi gelir
Çok şaşırtıcı bir şekilde bamya astım hastalığına iyi gelmektedir. Kronik astım tanısı konuşan kişilere bol miktarda bamya tüketimi önerilmektedir.
Bamya nasıl pişirilmelidir?
Bamya yemeğini pişirmekte incelik isteyen bir durumdur. Aynı zamanda bamyanın salyasını salmaması için pişirirken de dikkatli olmak gerekir. Bu sebepten dolayı bamya pişirirken size bir takım püf noktalarından bahsedeceğiz.
İşte bamya salyalanmadan nasıl pişer sorusunun cevabı…
Bamyaları pişirmeden önce ilk olarak yağ kızmadan tencerenin içerisinde soteleyin daha sonra içerisine soğanı ve diğer malzemeleri de alarak pişirmeye bırakın